Workshops

Det finns begränsat med antal platser på workshops och demonstrationer.
För att få plats på önskad workshop anmäler du dig på följande länk: Anmälningsformulär och betalar avgift till festivalens Bank Giro 396-7742 (betalningsmottagare Gula Huset)

SURDEGSBRÖD

workshops brödPlats: Bygdegårdens kök

Tid: 45 min

Pris: 15 kr

Jennie är en professionell surdegsbagare som ska berätta oss alla hemligheter omkring surdegsbröd! Efter workshoppen kan vi bara gå hem och börja baka själv!

Föranmälan via formulär Anmälningsformulär max antal deltagare 15

VEGAN YOGHURT AND KEFIR
The workshop is in English

workshops Milk-kefir-grainsPlats: Bygdegårdens kök

Tid: 60 min

Pris: 30 kr

Workshophost: Agata Bielska

It also works to ferment plantbased milk to yoghurt! In this workshop Agata Bielska will teach us diferent ways to do this. Think almondyoghurt, cashewkefir, rejulvelac, and even waterkefir with fruittaste.
The participants will make their own youghurt so bring a jar with lock!

Sign-up on the formula Anmälningsformulär – maximum 15 participants

VINEGAR
Demonstration in english

Plats: Bygdegårdens kökvinegar

Tid: 30 min

Pris: 20 kr

Workshophost: Ola Kuls

Making your own cider vinegar is easy, and you can make it (almost) from everything! Learn the basic technique and get some tips how to use your vinegar in the kitchen, homemade cosmetics and natural remedies. We will prepare one vinegar together and all participants get their own mother of vinegar to take home (so take a small glass jar or plastic container for transport).

Sign-up on the formula Anmälningsformulär – maximum 15 participants

Natto

How-To-Make-NattoPlats: Bygdegårdens kök

Tid: 45 min

Pris: 15 kr

 

Workshopledare: Hannes Anderzén

Natto är en fascinerande fermenterad produkt som är basmat i Japan. Natto är dokumenterat hälsosamt men tyvärr kan smaken och konsistensen ibland kännas “utmanande” för våra väst-europaiska smaklökar. Men vi får inte glömma bort detta fantastiska livsmedel på Sveriges första fermenteringsfestival! Hannes Anderzén kommer berätta om natto och historiken kring natto. Hannes demonstrerar hur enkelt natto är att tillverka och tar med smakprov för alla deltagare.

Föranmälan via formulär Anmälningsformulär – max antal deltagare 30

KOMBUCHA

Kombucha_Mature

Plats: Bygdegårdens kök

Tid: 30 min

Pris: 20 kr

 

 

Workshopledare: Hannes Anderzén

De flesta känner kombucha som den konstiga tesvampen. Vi kan i alla fall redan nu berätta att kombucha inte är en svamp utan en symbios mellan olika sorts mikroorganismer som fermenterar ett sött te till en hälsosam syrad och kolsyrad dryck som är populär i Centralasien. Deltagare i workshoppen får göra sin egen kombucha, så ta med en burk med lock!

Föranmälan via formulär Anmälningsformulär – max antal deltagare 15

MISO
Demonstration

miso_16x9Plats: Bygdegårdens kök

Tid: 45 min

Pris: 20 kr

 

Workshopledare: Tim Öhlund

Ett till hälsosamt fermenterat livsmedel som vi har den Japanska kulturen att tacka för är Miso. Miso är traditionellt gjört av sojabönor och/eller spannmål som korn eller ris. Livsmedlet är framförallt känt i form av ingrediens och smak i misosoppa. För den här workshoppen har vi bjudit in Sveriges misoexpert Tim Öhlund (se också hans blogg https://timogarden.wordpress.com/) Tim har stor erfarenhet av fermenterad mat och har lärt sig misotillverkning i Japan. I den här workshoppen ska vi lära oss allt om miso och dess produktionsprocess. Dessutom så ska vi självklart provsmaka!

Föranmälan via formulär Anmälningsformulär – max antal deltagare 30

FERMENTERAT NÖTOST

Plats: Bygdegårdens kök

Tid: 60 min

Pris: 40 kr

Workshopledare: François Gosselin

Fermenterad mat är härlig och spännande när den tar oss tillbaka till den okända dåtiden då fermenterandet var vanligare än idag. Men det är ännu mer spännande när fermentering tar oss till framtiden och när vi lär oss att utveckla nya processer med nya ingredienser. Som en fortsättning på Agata’s växtbaserade yoghurt workshop tar François Gosselin oss med till den nya världen av fermenterade nötostar!

Föranmälan via formulär Anmälningsformulär – max antal deltagare 15

SYRADE GRÖNSAKER

Harsch3Plats: Bygdegårdens kök

Tid: 60 min

Pris: 40 kr

 

Workshopledare: François Gosselin

En av populäraste fermenteringstillämpningar är syrning av grönsaker genom en fermentering med lactobacilli (mjölksyrning). Över hela världen finns det olika typiska syrade rätter som surkål och kimchi. Även frukt går att blanda i mjölksyrningskrukan! Vill du vara med i den här workshoppen, ta då gärna med en skärbräda, kniv och burk med lock.

Föranmälan via formulär – max antal deltagare 15

TEMPEH
Demonstration

workshopsSliced_tempehPlats: Bygdegårdens stora sal

Tid: 45 min

Pris: 10 kr

 

Workshopledare- Karlien De Temmerman och Stina Pernholm

Tempeh är den allmänna proteinkällan på den Indonesiska ön Java. Faktiskt så är tempeh möglade sojabönor – Och den här möglet är nästan magiskt! Så bra är det på att frigöra näringsämnen som vi annars inte skulle kunna tillgodogöra oss. Karlien och Stina berättar allt om tempeh och varför de älskar mögel. De visar hur man tillverkar och lagar läcker tempeh och så … smakar vi!

Föranmälan via formulärmax antal deltagare 30