Mikroorganismer och fermentering ur ett vetenskapligt perspektiv

Klara Junkers slides:  klara-junker-161022-uddebo-fermentering

Jäst, bakterier och mögel – de är fermenterarens bästa vänner. Men hur väl känner vi dem egentligen? Fastän vi har lärt oss att hantera många väldigt bra i praktiken, så kan teoretisk kunskap göra oss än bättre på att ta hand om våra mikroorganismer och att få oss experimentera på mer givande sätt. Denna föreläsning syftar till att förmedla grundläggande vetenskaplig kunskap om mikroorganismer genom att svara på några av de frågor som kan uppstå när man sysslar med olika typer av fermentering. T.ex., varför gillar olika mikroorganismer olika temperaturer? Vad är grejen med om de ska ha syre eller inte? Hur tillverkar de smaker och varför? Vad spelar salt för roll? Vad kan påverka om ”goda” eller ”elaka” bakterier växer? Är det nyttigt att äta mikroorganismer?

Efter föreläsningen svarar Klara gärna på frågor. Hon tar med något eller allt av följande; vetenskaplig fermenterings-litteratur att bläddra i, odlingsplattor som det växer enskilda kolonier av jäst och bakterier på, samt ett par mini-fermenteringar av öl där identisk vört fermenterats av olika jäst-stammar – som exempel på hur mycket aromen (och smaken…) av öl påverkas av vilken jäst-stam man använder.

Hålls av Klara Junker, doktorand i Jäst och Fermentering på Carlsberg Research Laboratory i Köpenhamn.

Finns på Facebook och Instagram som ”Jästhuset” och på www.jasthuset.se